Venkelknol uit de oven

Ingrediënten:

1 kg venkelknollen
250 ml droge witte wijn
125 ml bouillon
zout
nootmuskaat
500 gram tomaten
250 gram champignons
boter of margarine of olie
2 el fijngehakte peterselie
versgemalen peper
1 kopje paneermeel
4 el geraspte (Parmezaanse) kaas

Van de venkelknollen de buitenste, lelijke en bruine bladeren verwijderen. Was de knollen en snij de onderste kapjes eraf. Hak het venkelgroen fijn en zet dit weg. Snij de venkelknollen in gelijke stukken.
Zet de wijn met bouillon, zout en nootmuskaat in een pan op een zacht vuur en laat de venkel hierin 30 minuten sudderen.
Giet intussen kokend heet water over de ingesneden tomaten en haal het velletje eraf. Verwijder de harde kern en snij de tomaten in stukken.
Maak de champignons schoon en snij ze in dunne schijfjes.
Vet een ovenvaste schaal in met wat boter, margarine of olie.
Vermeng de tomatenstukjes met schijfjes champignons en peterselie en bestrooi het geheel met zout en peper. Verdeel dit mengsel over de bodem van de ovenschaal en giet een halve kop van het kookvocht hier overheen. Leg de uitgelekte venkel op het groentebed.
Vermeng de paneermeel met de kaas en strooi dit over de venkel. Leg hier en daar wat stukjes boter of margarine op de schotel en schuif deze in een voorverwarmde, vrij hete, oven (E. 200 °C / Hete lucht 175 °C). Na 20 minuten zal er een bruin korstje op de groente zijn gevormd en is de schotel klaar.
Strooi voor het opdienen het venkelgroen erover.

Lekker met gekookte aardappelen en een kalkoenschnitzel.


Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Uit: 1000 beste recepten uit Libelle (An 't Hoen 1979)

Ga terug