Varkenshaas met roomsaus en kruidenboter

Ingrediënten:

peterselie en bieslook
1 knoflookteentje
100 gr zachte boter
1 tl citroensap
zout, witte peper
1 kg kleine vastkokende aardappelen
(of voorgekookte krieltjes)
2 varkenshaasjes (à ca. 350 gr)
8 dunne plakken bacon of ontbijtspek
300 gr cherrytomaatjes
3-5 el olie
1 grote ui, 1 el bloem
200 gr slagroom
1 tl bouillonpoeder
basilicum
cocktailprikkers
bakpapier


Kruiden wassen. Peterselie afrissen, hakken. Bieslook in rolletjes snijden. Knoflook schoonmaken en persen. Boter met kruiden, knoflook en citroensap mengen. Met zout en peper op smaak brengen. Op een stuk bakpapier scheppen en hiervan een rol maken. Koelen.

Aardappelen wassen en in 20 minuten koken. Afgieten, laten schrikken en afpellen. Varkenshaas wassen, droog deppen en met de bacon omwikkelen. Vaststeken met de cocktailprikkers. Tomaten wassen.

1-2 el olie in een grote pan verhitten. Vlees hierin rondom aanbraden. Tomaten kort meebakken. Met zout en peper bestrooien. Vlees en tomaten uit de pan nemen en in een ovenschaal verdelen. Ui schillen en fijn snijden.

De ui in heet braadvet fruiten. Met de bloem bestuiven, met ¼ l water en de slagroom blussen. Onder voortdurend roeren aan de kook brengen en ca. 5 minuten laten koken. Basilicum wassen afrissen en op een beetje na, fijn snijden. Door de saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper.

De basilicumsaus gelijkmatig over het vlees verdelen. De kruidenboter in plakken snijden en ca. de helft erop verdelen. Ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven (E. 200 °C/Hete lucht 175 °C).

2-3 el olie in een grote koekenpan verhitten. Hierin de aardappeltjes bruin bakken. Met zout en peper kruiden. De varkenshaas in plakken snijden. Met rest van de basilicum garneren.

Een salade is er heerlijk bij.

Bereidingstijd: ca. 1 uur.
Uit: Tina Koch & Back-Ideen 6/2009

Ga terug