Varkenshaas in jasje van spek, groene kool en bladerdeeg

Ingrediënten:

Varkenshaas ca. 600 gram
zout, witte peper
schijven ontbijtspek of bacon
1 middelgrote groene kool
2 middelgrote uien
1 pakje bladerdeeg uit de diepvries
750 gram aardappelen
100 ml slagroom
paneermeel
1 tl bouillonpoeder
1-2 el sausbinder
voor garnering sinaasappelschijven en physalis


De varkenshaas met zout en peper bestrooien. Het dunne uiteinde dubbelklappen. Spek eromheen wikkelen. 1 el olie in de pan verhitten en hierin het vlees om en om ca. 5 minuten braden. Uit de pan nemen en laten afkoelen.

Groene kool schoonmaken, wassen, in vieren snijden. De stronk eruit snijden en de kool in fijne repen snijden. Ui snipperen. 1 el olie in het vleesbraadvet verhitten. 2 el uiensnippers en ca. ¼ kool hierin ca. 8 minuten smoren, kruiden. Uit de pan nemen en uit laten druipen.

Bladerdeeg laten ontdooien. Op maat maken om het vlees in te rollen. Een gedeelte voor decoratie achterhouden, koel plaatsen. Het bladerdeeg met de paneermeel bestrooien (randen vrijhouden). De afgekoelde groene kool hierop verdelen. Het vlees erop leggen en inrollen. Een ei splitsen. De deegranden met eiwit bestrijken en dichtvouwen. Op bakblik leggen.

Rest van bladerdeeg in reepjes snijden en als versiering op de rol aanbrengen. Het geheel met eidooier bestrijken. Een kopje koud water op het bakblik plaatsen. In een hete oven (E. 200°C/Hete lucht 175°C) ca. 25 minuten laten bakken.

Aardappelen schillen, wassen en met zout in ca. 20 minuten gaar koken. De overige kool in 1-2 el hete olie fruiten, 3/8 l water en de room toevoegen. Bouillonpoeder erdoor roeren, aan de kook brengen en afgedekt ca. 15-20 minuten smoren. Met sausbinder binden en op smaak brengen.

Het geheel garneren met de sinaasappelschijven en physalis.

Bereidingstijd: ca. 1½ uur

Uit: Tina Koch&Backideen 07/2010

Ga terug