Coq au vin

Ingrediënten:
150 gram sjalotjes
3-4 wortels
500 gram champignons
2 teentjes knoflook
5 stelen tijm, 2 twijgen rozemarijn

1 kip (ca. 1,5 kg) of ca. 8 drumsticks
3 el olie
50 gram spekreepjes
zout, peper
1 el bloem
300 ml droge rode wijn (bijv. Bordeaux)
1 tl bouillonpoeder
1 laurierblaadje

Sjalotten in een kom doen, met kokend water overgieten en ca. 2 minuten laten staan. Laten schrikken en de sjalotjes uit de schil drukken.

Wortels schoonmaken en in dikke schijven snijden.
Champignons schoonmaken en afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren snijden.
Knoflook persen. Kruiden wassen. Blaadjes van 4 stelen tijm rissen. De naalden van 1 twijg rozemarijn rissen en hakken.

Kip schoonmaken en in stukken verdelen (8 stukken)

Olie in een grote, diepe pan verhitten. Spek hierin krokant bakken en uit de pan nemen.
De kip in het spekvet in ca. 5 minuten aanbraden. Met zout en peper op smaak brengen en uit de pan nemen.

Champignons in het hete braadvet bakken, kruiden en er uitnemen.
Sjalotjes en wortels ook in de pan bakken ca. 3 minuten. Knoflook toevoegen.
Champignons toevoegen en met de bloem bestrooien. Even kort fruiten.
Met wijn en 300 ml water blussen. Aan de kook brengen en de bouillonpoeder toevoegen.
Tijm, rozemarijn en laurierblaadje toevoegen.

Spekjes en de kipdelen in de rodewijnfond leggen. Afgedekt ca. 1 uur laten smoren, de kip regelmatig keren.
De coq au vin in een platte schaal serveren en met de overige kruiden garneren.

Lekker met geroosterd brood, maar wij hebben er aardappelpartjes uit de oven (van de crispplaat) bij gegeten en dat was heerlijk.

Bereidingstijd: ca. 1½ uur
Uit: Tina Koch&BackIdeen 07/2011

Ga terug